Noi, Zepelinii, suntem călători pasionați și
avem o experiență în turism de peste 10 ani.
Vino cu noi într-o călătorie de poveste!

Oferte noi

☆ Disneyland Paris Iulie 2022
☆ Piata de Craciun la Viena
☆ Circuit Iordania
☆ Zbor cu balonul in Cappadocia

GO UP
Image Alt

Cappadocia

Excursii cu Balonul cu aer cald in Cappadocia

Cappadocia

Cappadocia este o regiune straveche din estul Anatoliei, din Turcia, la 730 Km de Istanbul, fiind una dintre atractiile incontestabile din lume.

 

Despre Cappadocia

Originile acestei regiuni neobisnuite dateaza de acum 50 de milioane de ani, cand craterele si terasele naturale au dominat peisajul. De atunci, cantitati substantiale de roci si lava au fost aruncate din vulcani. Fortele de eroziune au generat incredibilele formatiuni din Cappadocia. Timp de cateva secole, oamenii au sapat in pamantul moale si au creat locuinte, manastiri, biserici si orase subterane. Orasele subterane erau folosite de crestini ca ascunzatori, pana ce religia lor a fost unanim acceptata. In Valea Monahala se afla peste 50 de biserici sapate in roca care se intind dincolo de orasul vechi, case semi-troglodite care formeaza o linie ingusta. Oamenii inca traiesc in aceste pesteri vechi iar vizitatorii pot vedea femei ce coc paine in cuptoare vechi de 400 de ani si copii facand placinte din namol pe acoperisurile caselor de stanca. Guzelyurt a fost declarata rezervatie iar noile case construite au fost realizate tot din stanca pentru a-si mentine arhitectura distincta, specifica locului.

Scurta istorie Cappadocia

Istoria din Cappadocia a inceput din preistoric. Asezarile omenesti din regiune dateaza din Epoca Bronzului dar scrieri despre Cappadocia apar pentru prima oara in textele persane din secolul 6 i.H. Cultura hititilor (2500-2000 iCh.) dateaza din epoca de bronz pana in al doilea mileniu i.H. Dupa hititi, asirienii (2000-1800 i.H) si-au organizat aici niste zone de tranzactii comerciale. Frigienii au fost cei care au dominat regiunea incepand cu anul 1250 i.H. iar lidienii au fost goniti la mijlocul sec 6 i.H. de persani care au dominat regiunea pana in anul 334 i.H.

In anul 17 d.H. regiunea a devenit o provincie romana, aici fiind construite targuri si rute militare fiind puternic incurajate popularea zonei. Atunci cand Asia Mica a devenit crestina, prima comunitate crestina a fost in Cappadocia iar cei care erau persecutati pentru religia lor, se refugiau aici. Astfel, Cappadocia a devenit punctul de intalnire al mai multor grupuri etnice, si toate si-au lasat amprenta pe cultura si invatamintele religioase.

Inainte de acceptarea crestinismului drept religie oficial recunoscuta, adeptii acesteia erau fortati sa practice ritualurile in secret. In acest fel, multi oameni s-au reintors la stilul de viata preistoric, iar pe langa orasele subterane, vaste si moderne, au aparut sali cavernoase destinate practicarii religiei, altaruri intortocheate, jilturi cioplite in piatra si fresce pictate manual.

Parcul National Goreme, inclus in anul 1985 in Patrimoniul Mondial UNESCO protejeaza sculpturi in stanca datand din era romana. Orasul Goreme se afla in centrul vastului muzeu in aer liber, avand o constructie cu adevarat monumentala. Pe dealurile din imprejurimi, vei gasi de la simple locuinte sapate in pesteri si complexe rezidentiale cu mai multe camere, pana la manastiri sculptate in mod elaborat si biserici imense in care abunda picturile religioase.

Parcul Național Goreme este un labirint de galerii și locuințe subterane, cu un peisaj sălbatic care pare de pe altă planetă. Aici vei avea ocazia să vizitezi mănăstirile săpate în piatră, care au fost locuite și slujite până în secolul al XIV-lea de peste 10 mii de călugări. Adaugă listei tale și următoarele destinații: Cavusin și orașul subteran din Kaymakli.

Chiar si in lipsa semnelor evidente ca pe acolo au trecut oameni, Cappadocia reuseste inca sa uimeasca cu formatiunile sale naturale unice. Aceste vafuri impozante din stanca au la baza sedimente netede aflate in diferite etape de eroziune precum si protuberante tari, mai putin erodate, in varf. Unele formatiuni de acest fel ating inaltimi de peste 30 metri!

Este posibil ca cea mai interesanta parte a explorarii Cappadociei sa fie petrecerea unor momente unice in oricare dintre locuintele sapate in pesteri, care au fost transformate ulterior in hoteluri de lux. La poarta de intrare in orasul Urgup, vei gasi numeroase case micute care reusesc sa inghesuie in ele o gramada de oameni si sa le asigure si confort intre peretii tari din stanca. Daca vrei sa fii la moda, poti sa faci jacuzzi in mijlocul unei pesteri, apoi sa te intinzi pe o saltea imensa asezata intr-un cadru din piatra.

In lunile de iarna, multe dintre hotelurile din pesteri sunt echipate cu camine in care arde focul, pentru a pastra caldura, in eventualitatea producerii unor caderi masive de zapada. Vara, ele asigura in mod surprinzator racoare, punandu-ti la dispozitie un refugiu bine ventilat, in care te poti ascunde de canicula. Lasand la o parte confortul de astazi, nu e greu de imaginat de ce cu mii de ani in urma, oamenii erau dornici sa locuiasca in pesteri.

Cappadocia gazduieste baruri in acelasi stil preistoric, saloane in care se fumeaza narghilea, restaurante si discoteci mereu pline. La sfarsitul unei zile lungi de vizitat obiective turistice, poti explora orice locatie care e pe placul tau, pentru a savura mancarea turceasca traditionala, o narghilea sau un pahar de vin din partea locului.

Nicio vizită în Cappadocia nu este completă fără o plimbare cu balonul. Te vei înălța deasupra unui platou vast, cu roci vulcanice, dâmburi și coline, stânci în formă de coșuri, cratere uriașe și movile cu forme ciudate. O plimbare cu balonul durează între 45 și 65 de minute și costă 130 – 200 de euro. Prețul variază în funcție de pachetul turistic pentru care optezi. Dacă îți e frică de înălțime, trezește-te de dimineață, la răsărit, și bucură-te de priveliștea a zeci de baloane colorate care zboară în zare.

Zbor cu balonul cu aer cald

Excursii Cappadocia

Excursia cu balonul cu aer cald

Nu trebuie să lipsească din itinerariul de vacanță in Cappadocia. Excursia se face la răsărit, dacă permit condițiile meteo, și durează aproximativ o oră. Recomandată este rezervarea în primele zile ale vacanței astfel încât, dacă vremea nu permite ridicarea baloanelor de la sol, excursia să poată fi reprogramată ulterior (în limita locurilor disponibile).

 

Turul Verde din Cappadocia

Muzeul de Arte Frumoase este condus de Societatea de Arte din Zurich, fondata de un cerc de artisti si iubitori de arta in anul 1787 si este unul dintre cele mai importante muzee de arta din Europa. Gasiti lucrari ale lui Picasso, Monet, Van Gogh.

 

Turul Roșu din Cappadocia

Cel de-al doilea cel mai apreciat tur organizat în Cappadocia, bifează în traseul său Uçhisar, Muzeul în aer liber Goreme, satul Çavuşin, valea Pașabag, Hornurile Zânelor din Urgup (Fairy Chimneys), Love Valley etc.

 

Excursie cu ATV-ul

Íntr-un cadru natural deosebit, pentru cei în cautare de adrenalină.

 

Baie turcească

O vizită în Turcia nu poate trece fără experiența unui hamam autentic.

Spectacol la dervișii rotitori

Este un ritual vechi de 700 de ani ce combină recitări din poemele Mevlānā, pasaje din Coran acompaniate de muzică tradiţională orientală şi dansul dervişilor, ce intră în transă putând în acest fel să execute la nesfârşit rotiri în jurul propriei axe.