Noi, Zepelinii, suntem călători pasionați și
avem o experiență în turism de peste 10 ani.
Vino cu noi într-o călătorie de poveste!

Oferte noi

☆ Disneyland Paris Iulie 2022
☆ Piata de Craciun la Viena
☆ Circuit Iordania
☆ Zbor cu balonul in Cappadocia

GO UP

Didim

Vestigii arheologice importante

Didim

Oraşul Didim, situat în vestul Turciei, pe coasta estică a Mării Egee (712km de Istanbul), a devenit în ultimii ani o importantă destinaţie turistică, concurând cu mai cunoscutele Kuşadasi sau Bodrum. Plajele însorite, vestigiile arheologice şi tradiţiile locale sunt principalele atracţii ale zonei. Desigur, nu lipsesc bazarurile şi centrele comerciale.

Zona oraşului Didim (Didyma în antichitate) a fost populată încă din Neolitic, însă aşezarea a început să înflorească odată cu perioada greacă clasică, când a fost construit primul sanctuar dedicat zeului Apollo, în jurul unui izvor natural. Acest izvor oferea templului caracterul de oracol, la fel ca în cazul templului de la Delphi.

Templul a fost distrus de căre perşi în anul 496 î.Hr. ca pedeapsă pentru răscoala oraşelor ioniene. În timpul lui Alexandru cel Mare începe construcţia sanctuarului ce a rămas până în zilele noastre, construcţie ce nu a fost finalizată niciodată.

În Didim, la fel ca în întreaga Turcie, turismul a reprezentat unul din principalele mijloace de dezvoltare economică. Practic toate clădirile din oraş nu sunt mai vechi de 10-15 ani, iar majoritatea sunt destinate turismului.

Pe de altă parte, fiind o staţiune relativ nouă, este o destinaţie foarte populară printre turci. Astfel poţi regăsi atmosfera turcească tradiţională.

Zona plajei, numită Altinkum (Nisipurile de aur) este centrul distracţiei. Sunt plaje publice, dar şi private, care se pot aglomera repede în mijlocul zilei, în ciuda caniculei. Pe promenada care străbate întrega plajă se găsesc restaurante, magazine, bazaruri, librării sau case de schimb.

Din port se organizează croaziere de o zi pe Marea Egee şi excursii pe insulele greceşti din apropiere (Samos, Patmos, Chios, chiar şi în Rodos).

Recent a fost construit un port de agrement, D-Marina Didim, cel mai mare de acest fel de la Marea Egee. Yahturile ancorate aici sunt o privelişte deosebită, mai ales pentru cei ce visează să deţină o astfel de ambarcaţiune.

Top 5 Atractii turistice in Didim

Obiective turistice in Didim

Milet, Efes, safari şi alte atracţii

Doar amfiteatrul a mai rămas din oraşul antic Milet, însă acesta merită vizitat fiind la aprox. 20km de Didim. Situat pe ţărmul antic al Mării Egee, cauzele declinului acestei metropele greceşti este cel puţin curios:sedimentele depuse de râul Meander (Meandros) au astupat cu timpul golful, iar comerţul maritim ce asigura prosperitatea oraşului a dispărut.

Mai spectaculoase sunt ruinele Efesului, cu celebra bibliotecă a lui Celsus, aflate la 100km de Didim.

În apropiere se află oraşul Selçuk, în care se regăseşte cea mai veche moschee din regiune, moscheea Isa Bey (sec. XIII) şi o impresionantă cetate medievală. Tot în Selçuk se oganizează în fiecare iarnă tradiţionalele lupte de cămile.

Numeroase microbuze asigură transportul către localităţile apropiate, iar pentru distanţe mai mari sunt folosite autocare mari şi confortabile. De asemenea, agenţiile de turism mai serioase pot asigura transport personal către toate destinaţiile.

Agenţiile de turism locale organizează excursii de o zi către destinaţii mai îndepărtate, cum ar fi Pamukkale, Bodrum sau Izmir.

Safariul, deşi nu în genul celor organizate în Africa, este o activitate ce nu trebuie ocolită. Plimbarea într-un Jeep neacoperit pe dealurile din jurul staţiunii reprezintă o adevărată aventură.