Noi, Zepelinii, suntem călători pasionați și
avem o experiență în turism de peste 10 ani.
Vino cu noi într-o călătorie de poveste!

Oferte noi

☆ Disneyland Paris Iulie 2022
☆ Piata de Craciun la Viena
☆ Circuit Iordania
☆ Zbor cu balonul in Cappadocia

GO UP
Image Alt

Glasgow

Cel mai mare oras din Scotia

Glasgow

Glasgow este cel mai mare oraș din Scoția si are o populatie de peste 2 milioane de locuitori în zona metropolitană Glasgow.

Glasgow este împărţit în două zone: City Centre cu zone de shopping şi distracţie, precum şi instituţii de comerţ, şi West End – un cartier boem şi aristocratic, plin de cafenele, pub-uri şi restaurante, care înconjoară Universitatea din Glasgow şi Muzeul Kelvingorve.

City Centre, denumit de localnici şi Town sau The Toon, este partea din oraş care atrage cei mai mulţi turisti, fiind caracterizată de clădirile construite în stil victorian şi edwardian.

Cea mai vizitată zona din City Centre este celebrul Merchant City, o zonă perfect conservată care circumscrie centrul medieval al oraşului. Această zona plină de edificii şi monumente istorice este dominată de turnul cu ceas al City Chambers şi clădirea Tolbooth cu forma sa hexagonală caracteristică. Altă prezenţă inedită este statuia lui John Knox de lângă cimitirul Necropolis. Acesta adăposteşte rămăşiţele a aproximativ 50.000 de oameni, fiind poreclit de englezii din perioada victoriană Oraşul Morţilor.

West End este marcat de silueta în stil gotic a Universităţii din Glasgow, cel mai vechi şi mai impresionant lăcaş de învăţătură din această citadelă clasică a Scoţiei. Prestigioasa universitate este a patra ca vechime din Marea Britanie, fiind fondată în anul 1451. Astăzi este considerată una dintre cele mai importante instituţii academice din Marea Britanie.

Galeria de Artă Kelvingrove este cel mai mare muzeu de profil din Scoţia adapostind multe colectii valoroase din Marea Britanie, printre care si lucrari ale lui Salvador Dali.

Descopera atractiile turistice din Glasgow

Obiective turistice Glasgow

City Chambers este o cladire impozanta, construită în anul 1881 si se remarcă prin stilul său arhitectural de inspiraţie italian-renascentistă. Catedrala din Glasgow este, pe de altă parte, un exemplu strălucit de arhitectură gotică, datând din vremurile Evului Mediu timpuriu. Biblioteca Mitchell este cea mai mare biblioteca publica din Europa, cu o sala de lectura impresionanta. Willow Tea Rooms este o ceainărie construită în anul 1904 după planurile lui Charles Rennie Macintosh.

Glasgow, în ciuda aparenţei sale sale de oraş scoţian mohorât, este un centru al artei şi al frumosului. Doar primăria singură are în grijă un număr de 13 muzee şi galerii de profil, fără a le mai socoti muzeele şi colecţiile particulare.

Iubitorii de ştiinţe se vor simţi inspiraţi vizitând Glasgow Science Centre, un edificiu cu sute de prezentări interactive, expoziţii de popularizare a ştiinţelor, cinema IMAX şi Glasgow Tower, turnul înalt de 125 metri, singurul turn din lume care efectuează o rotaţie de 360 grade în jurul axei sale. De reţinut că vizitarea acestui minunat centru al ştiinţei şi fantasticului costă aprox 10 lire sterline.

Muzeul şi Galeria de Artă Hunterian: galeria cuprinde o valoroasă colecţie de lucrări de artă, în vreme ce muzeul – cel mai vechi muzeu din Scoţia -, expune vestigii ale prezenţei romanilor, descoperite în fortul din Bearsden, precum şi fosile de dinozauri descoperite în Insula Skye. De vizitat neapărat şi Fossil Grove, care conţine rămăşiţele unei păduri pietrificate, vechi de peste 330 milioane ani – singura pădure fosilizată datând din acea perioadă, cunoscută în prezent.

Gastronomia scoţiană se bazează pe ingrediente naturale, care constau în principal din carne de vânat, peşte, oaie, vită, puţine legume şi cereale, dar multe lactate şi brânzeturi.

Cel mai celebru fel de mâncare este haggis, o tocătură din inimă, ficat şi plămâni de oaie, amestecate cu ceapă şi condimente. Cu acest amestec se umple un stomac de oaie, care se coase ulterior şi este ţinut la cuptor, la foc mic şi în sos propriu, pentru aproximativ 3 ore. Haggis era în vechime felul de mâncare favorit al celebrilor războinici scoţieni înveşmântaţi în tartanele lor cadrilate.

Cu toate acestea, la ora actuală, bucătăria tradiţională scoţiană pierde rapid teren în faţa ofensivei culinare declanşate de gastronomia indiană şi chineză, adusă în oraş de minoritaţile asiatice. De aceea, Glasgow este denumit cu sarcasm „Curry Capital of Britain”, datorită sutelor de fast-food-uri şi restaurante cu specific indian sau chinezesc, care împânzesc oraşul.

Nu trebuie uitat că oraşul şi-a dobândit o binemeritată faimă în rândul băutorilor de pe toate meridianele lumii. Glasgow este considerat, neoficial, drept o adevărată capitală a berii şi whisky-ului tradiţional scoţian.

Cu toate acestea, a fost şi a rămas un oraş relativ sigur pentru turişti şi locuitori. Cea mai sigură zonă este cea centrală; suburbiile locuite de imigranţi şomeri prezintă, din nefericire, un grad relativ ridicat al infracţiunilor, ca toate suburbiile marilor oraşe din lume, de altfel.

Glasgow este un oras interesant şi plin de surprize pentru orice turist. Dacă vrei să cunoşti sufletul scoţian, rămâne totuşi un loc potrivit, în ciuda cosmopolitismului său galopant.