Noi, Zepelinii, suntem călători pasionați și
avem o experiență în turism de peste 10 ani.
Vino cu noi într-o călătorie de poveste!

Oferte noi

☆ Disneyland Paris Iulie 2022
☆ Piata de Craciun la Viena
☆ Circuit Iordania
☆ Zbor cu balonul in Cappadocia

GO UP

Ierusalim

Pelerinaj Israel

Ierusalim

Ierusalim este cel mai mare centru cultural al Israelului.

La Ierusalim veti gasi cladiri guvernalemtale si administrative si foarte multi pelerini.

Informatii utile si atractii turistice in Ierusalim

Obiective turistice in Ierusalim

1. Biserica Sfantul Mormant

Biserica Sfantul Mormant sau Keniset el-Kiyaneh este o cladire mare, ce se intinde pe locurile in care se crede ca Isus a fost crucificat si ingropat, pentru ca apoi sa invie.

Biserica Sfantul Mormant nu este o cladire de biserica in sine, cu altar si naos, ci este mai degraba o adunare de biserici, fiecare cu capela si altarul sau. Inca din vremea lui Saladin, crestinii ortodoxi, romano-catolicii si crestinii ortodoxi orientali au fiecare cate o zona separata – o biserica in aceasta cladire.

Biserica Ortodoxa este cea mai mare dintre aceste biserici si se afla in centru, la est de Sfantul Mormant. Armenii au cateva altare si capele mai mici in cadrul edificiului, precum si o biserica mai mare – Sf Elena sau Sf Gregoriu. Romano-catolicii au doua capele, Etiopienii au o capela si o manastire situata pe acoperis, iar Coptii au un mic altar in spatele Sfantului Mormant.

2. Zidul Plangerii

Zidul de Vest sau Zidul Plangerii – Ha-Kotel Ha-Ma`aravi in ebraica – are vechimea de aproximativ 2.000 de ani si se afla la marginea de vest a Muntelui Templu. Zidul a fost construit de regele Irod, in cadrul extinderii templului.

Zidul de Vest a devenit un loc principal de pelerinaj pentru evrei in timpul ocupatiei otomane, evreii deplangand distrugerea templului de catre romani – acesta este si motivul pentru care a fost numit Zidul Plangerii. O parte din autoritati considera ca Muntele Templu este interzis evreilor, in afara de acest zid – practic evreilor nu le este interzis accesul pe munte ci doar sa se roage pe acesta.

Piata din fata Zidului este impartita de un gard – in stanga o parte mai mare pentru barbati si in dreapta una mai mica pentru femei. Accesul la Zid este liber, dar capul trebuie sa fie acoperit, iar imbracamintea si comportamentul trebuie sa fie adecvate.

3. Orasul Vechi Israel

Orasul Vechi Israel este un district cu suprafata de 0,9 km patrati, delimitat cu ziduri, in cadrul orasului modern Israel, care a inceput sa se dezvolte dupa anii 1860. In centrul istoric se afla mai multe obiective turistice si religioase esentiale: Muntele Templu, Zidul de Vest, Biserica Mormantului Sfant, Cupola Stancii si Moscheia Al Aqsa.

Potrivit traditiei, Orasul Vechi Israel este impartit in patru districte: cartierul evreiesc, cartierul crestin, cartierul musulman si cartierul armean. Dupa razboiul arabo-israelian din 1948 centrul istoric s-a situat pe partea iordaniana a liniei de separatie. In timpul Razboiului de Sase Zile din 1967 centrul istoric a revenit in controlul israelian.

 

4. Moscheia Al Aqsa

Moscheia Al Aqsa sau Masjid el-Aqsa in limba araba a fost construita la mai putin de 20 de ani dupa Cupola Stancii, insa a trecut prin mai multe schimbari de-a lungul istoriei. Cea mai recenta renovare dateaza din anii 1938 – 1943, cand au fost adaugate coloanele din marmura de carrara si un nou tavan.

Moscheia Al Aqsa a fost construita de califul omaiad El-Walid I pe locul bazilicii iustiniane inchinate Maicii Domnului. Cruciatii au luat moscheia drept Templul lui Solomon, iar evreii o numesc Scoala lui Solomon – Midrash Shelomo.

Zidurile ce incadreaza Orasul Vechi Israel au fost construite in prima jumatate a secolului XVI, de turcul Suleiman Magnificul si au lungimea de 4 km. Zidurile au avutinitial 8 porti, 7 pastrandu-se pana astazi: Poarta Iafo, Poarta Noua, Poarta Damascului, Poarta lui Irod, Poarta Sfantului Stefan, Poarta de Aur, Poarta Gunoaielor si Poarta Sionului.

 

5. Cupola Stancii

Cupola Stancii – numita in ebraica Kipat Ha-Sela si in araba Qubbat as-Sakhrah – este una dintre primele mari realizari arhitecturale musulmane. Arabii cred ca aici este locul din care Profetul Mohamed s-a inaltat la cer pecalul sau fabulos, pentru ca apoi sa se intoarca pe pamant si sa-si transcrie viziunile.

Cupola Stancii impreuna cu Moscheia Al Aqsa se afla pe locul trei printre cele mai sfinte locuri pentru musulmani, dupa Mecca si Medina. Domul aurit a fost construit in 687 – 691 si este vizibil de departe, iar interiorul este placat cu ceramica si mozaicuri stralucitoare si caligrafii arabe.

Cupola Stancii nu este o moscheie, ci un templu ce protejeaza sub cupola sa o Stanca sfanta pentru musulmani, crestini si evrei. Fiecare religie afirma ca stanca a fost importanta pentru profetii sai: aici i s-a cerut lui Abraham sa-l sacrifice pe fiul sau, Mohamed s-a inaltat la cer si pentru evrei piatra este Sfanta Sfintelor pe care s-a asezat Chivotul Legamantului.

 

6. Citadela din Ierusalim

Citadela din Ierusalim se afla langa Poarta Iafo si mai este numita Turnul lui David. Constructia nu are legatura cu regele David, aceasta fiind realizata la ordinul lui Irod pentru a proteja palatul. Cele trei turnuri ale citadelei poarta numele fratelui sau Phasael, sotiei sale Mariamne si prietenului sau Hippicus.

Astazi Citadela din Ierusalim gazduieste un muzeu despre istoria orasului si un muzeu folcloric, precum si cateva excavatii arheologice interesante.