Noi, Zepelinii, suntem călători pasionați și
avem o experiență în turism de peste 10 ani.
Vino cu noi într-o călătorie de poveste!

Oferte noi

☆ Disneyland Paris Iulie 2022
☆ Piata de Craciun la Viena
☆ Circuit Iordania
☆ Zbor cu balonul in Cappadocia

GO UP
Image Alt

Roma

Orasul celor sapte coline

Roma

Roma, Orasul celor sapte coline, este capitala Italiei si a regiunii Lazio(Latium). Orasul este situat pe malul fluviului Tibru, avand o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Suprafata sa este de aproximativ 1300km2 iar populatia de 2.923.000 persoane. Intreaga arie metropolitana are peste 4 milioane de locuitori.

Abrevierea S.P.Q.R este omniprezenta in Roma, prescurtarea vechiului motto „Senatus Populusque Romanus” ( Senatul si populatia Romei).

Impartirea administrativa a orasului este pe districte . Asa numitul centru istoric (centro istorico) este destul de restrans, ocupand doar 4% din suprafata orasului. Este format, in mare parte, din districtele Vechea Roma si Colloseum:

Vechea Roma- Centrul orasului in perioada sa medievala si Renascentista, cu piete superbe ,catedrale, Pantheonul si o multitudine de restaurante. Include Pietele Navona si Campo de’ Fiori, precum si Cartierul Evreiesc.

Vatican- Orasul stat papal si bogatia sa culturala prin multitudinea de privelisti incantatoare, relicve si muzee. Include Bazilica Sfantul Petru, Piata Sfantu Pentru sau Obeliscul Egiptean din Piata Sfantul Pentru.

Colloseum- Districtul este inima Romei antice, avand numeroase monumente conservate din acea perioada: Colloseumul, Forumul Roman, Forumul lui Augustus, Forumul si Piata lui Traian, dealul Capitoline si numeroasele sale monumente.

Centrul Nordic- Situat in partea de nord a Romei, districtul este locul unde se gaseste Villa Borghese, Scalinata della Trinità dei Monti (Spanish Steps) si elegantele cartiere Parioli si Salario.

Trastevere- Districtul de la Sud de Vatican, pe partea dreapta a Tibrului, este considerat centrul artistic al Romei moderne.

Aventino-Testaccio- Cartiere renumite pentru restaurantele tradionale si viata de noapte. Puteti vizita parcul Savello, Basilica Sfanta Sabina, Circus Maximus, Piramida lui Gaius Cesticus.

Esquilino- San Giovanni- La Sud de Termini, cu celebra piata Vittorio Emanuele.

Nomentano- districtul ce cuprinde intreaga zona Municipio III, este cunoscut datorita Porta Maggiore- impresionanta poarta de aparare din cadrul fortificatiilor romane , construita de Claudius sau Villa Torlonia.

Periferii:

Nord- Un areal periferic vast la nord de centrul Romei (Municipio 4, 15-20)

Sud- o zona vasta ce contine numeroase monumente fasciste din perioada Italiei fasciste si, de asemenea, catacombele vaii Appian.

Ostia- Zona de plaja a Romei cu impresionantele ruine ale portului Romei Antice

 

 

Evenimente:

1. Festivalul roman al verii- de la sfarsitul luii iunii pana la mijlocul lunii septembrie- numeroase evenimente musicale (jazz, clasica, rock), evenimente de film, teatru, sportive si pentru copii.

2. Noaptea Alba (Notte Bianca)- inceputul lunii septembrie pana spre mijlocul lunii- numeroase evenimente nocturne iar magazinele, puburile si restaurantele stau deschise toata noaptea. Perioada foarte aglomerata.

3. Opera la Carracalla-(Baile termale din Caracalla ) Daca esti in Roma in perioada verii, nu rata sansa de a experimenta un eveniment intr-adevar unic.

Sfaturi calatorie:

Pentru doua saptamani in August, majoritatea cetatenilor Romei isi inchid afacerile (la propriu) si pleaca in vacanta. Majoritatea magazinelor sunt inchise in aceasta perioada. Temperatura in centrul orasului in aceasta perioada nu este chiar placuta. Daca vei calatori in Roma in aceasta perioada, fii pregatit sa vezi anuntul “Chiuso per ferie” (Inchis pentru vacanta) pe foarte multe cladiri. Chiar si asa, daca esti in cautarea unei vacante nu foarte aglomerate in Roma, aceasta este cea mai buna perioada.

Daca planuiesti sa stai in Roma pentru mai multe de 3 zile, trebuie sa te gandesti sa-ti cumperi Roma Pass (permis Roma) (www.romapass.it). Costa in jur de 25 euro, dar iti ofera acces gratuit la primele doua muzee/ situri arheologice vizitate, acces complet la retea de transport in comun, tarife reduse la toate celelalte situri si muzee, precum si la evenimente muzicale, teatru, dans si alte servicii turistice.

Vezi cele mai importante atractii la Roma

Obiective turistice Roma

Obiective turistice:

I.Monumente antice

1. Colloseum – amfiteatrul elliptic din centrul Romei, o minune a arhitecturii romane, este al doilea cel mai important obiectiv turistic din Roma, adunand anual peste 4 milioane de turisti.
2. Panteon – “Templul zeilor”, construit de catre Marcus Agrippa si reconstruit ulterior, este «casa« zeilor Romei Antice.
3. Forumul Roman- area centrala a dezvoltarii civilizatiei Romane. Este localizat intre colinele Palatine si Capitoline.

II. Biserici, Catedrale, Bazilici

Roma are peste 900 de biserici. Fiind in imposibilitatea de a vi le prezenta pe toate, vi le prezentam doar pe cele mai cunoscute:

1.Basilica Sfantul Petru- “Basilica Papale di San Pietro in Vaticano” este localizata in Vatican, unul din cele mai importante centre de pelerinaj al Occidentului. Este considerata cea mai incapatoare biserica crestina, putand primi peste 60.000 de credinciosi.

2. Basilica Papale di Santa Maria Maggiore- una din cele cinci “basilici patriarhale” ale Romei, singura basilica romana ce si-a pastrat nucleul original, in ciuda numeroaselor restaurari si a pagubelor provocate de cutremurul din 1348.

3. Basilica di San Giovanni in Laterano este catedrala Bisericii Romane si domiciliul ecleziastic oficial al Arhipepiscopului Romei(Papa)

III. Palate, Muzee, Piete, Parcuri, Monumente si Cladiri

1. Muzeele Vaticanului- unele din cele mai cunoscute muzee din lume, fiind vizitate anual de peste 4 milioane de turisti.

2. Fantana Trevi- Cea mai mare fantana baroca din oras (25,9 metri inaltime si 19,8 metri
diametru). In fiecare zi, se arunca aproximativ 3000 euro in fantana, bani folositi pentru a ajuta persoanele sarace.

3. Campo dei Fiori- “Campul Florilor” este o piata centrala in Roma, unul din principalele locuri de intalnire ale turistilor.

4. Palatul Quirinal- resedinta presedintelui italian

5. Palatul Corsini- palat cu o arhitectura baroca din perioada sa tarzie, construit de familia Corsini. In zilele nostre, adaposteste Academia Nationala de Stiinte.

IV.Roma copiilor

1. Muzeul copiilor- Via Flamini, 82 , la norde de piata Popola. (http://www.mdbr.it/inglese/)

2. 3D- Rewind- Via Capo D’Africa 5( in spatele Colloseumul)- ofera o vizionare tridimensionala a cum aratau Colloseumul si Forumul roman in Antichitate.

3. Ascensorul Timpului- Via dei Santi Apostoli, 20 pe o strada laterala intre Piata Venezia si Fantana Trevi. Ofera o vizionare “5D” cu viata in Republica romana. De asemenea, “Casa Ororii”. Nu este recomandata celor cu probleme cu inima: scanele se muta peste tot. Copiii sunt indragostiti de acest loc.

4. Zoomarine- Delfini, lei de mare, pasari exotice si numeroase piscine. La 20 km sud de Roma, langa Pomezia.

Informatii despre transportul in comun din Roma

Cum ajungi de la Aeroport in Roma

Transfer aeroport:

Aeroportul International Roma Fiumicino

www.adr.it

Distanta: 32 km de Roma

Transfer:

* trenul Expres : pleaca catre Termini la fiecare 30 min si circula fara oprire; calatoria dureaza 35 minute , iar costul unui bilet este de 11 EUR; biletul trebuie validat in la automatele din gara si, dupa validare, este valabil pentru 90 min;
* daca aveti un buget limitat, puteti lua oricare din treburile locale (circula la fiecare 15 min), dar trebuie sa schimbati la Tiburtina, Tuscolana, Ostiense sau Trastevere pentru a lua metroul. Aceste trenuri nu opresc la Termini. Biletele costa 5.5 EUR plus 1 EUR biletul pentru metrou/ tramvai;
* Cu autobuzul: exista un numar mare de autobuze operate de firma COTRAL, dar plecarile nu sunt la fel de frecvente ca cele ale trenurilor . Statia de autobuze se afla langa terminalul Sosiri Interne. Tariful difera in fucntie de destinatie (Termini-Tiburtina 3.60 EUR, Cornelia – 2.8 EUR, Magliana – 2 EUR ). Cea mai ieftina solutie este sa luati autobuzul 771 pana la EUR Magliana (opreste chiar langa statia de metrou; 2 EUR) si de aici metroul (1 EUR/bilet). Nu uitati sa va compostati biletele si, daca cumva compostoarele nu functioneaza (lucru foarte des intalnit), va sfatuim sa va scrieti numele, data si ora pe spatele biletului.
* Cu taxi: costul unei calatorii pana in centrul orasului este de 40-50 EUR (max 4 persoane, bagaj inclus). Va sfatuim sa verificati la Centrul de Informare din aeroport daca destinatia are tarif fix.

Aeroportul International Roma Ciampino

www.adr.it

Desi este mai aproape de Roma decat Fiumicino, acesta este aeroportul secundar al Romei si deserveste liniile low cost. Nu exista tren sau metrou pana in aeroport, iar noaptea aeroportul se inchide. Daca aveti un zbor foarte de dimineata si ajungeti cu ultimul autobuz (ora 01.00 am), va trebuie sa fiti pregatiti sa petreceti noaptea in fata aeroportului.

Cand zburati catre Ciampino, va recomandam sa stati in partea drapta a avionului si, la aterizare, veti avea o priveliste minunata asupra partii estice a orasului: Tibru, Stadionul Olimpic, Castelul Sant’Angelo, Vaticanul si Colloseum-ul. Inainte de aterizare, veti zbura paralel cu Via Appia, unul dintre cel mai vechi si importante drumuri romane.

Distanta: 15 km de Roma

Transfer:

* Cu autobuzul local – este cea mai ieftina modalitate de a ajunge la destinatie; puteti lua autobuzul din statia aflata imediat la iesire din terminal pana la statia de metrou Anagnina (cost bilet: 1.2 EUR) si de aici, un bilet de metrou pana in centru (1 EUR). Autobuzele circula la fiecare 30-60 min, iar calatoria va dura cca 45 min. Vatrebuie s aaveti grija, metoul va fi destul de aglomerat.
* Cu shuttle bus: 3 firme opereaza shuttle bus –uri directa catre Roma – Termini (Sit, Terravision si COTRAL). Biletele costa cca 5-6 EUR daca
* Cu taxi: costul unei calatorii pana in centrul orasului este de cca 30 EUR (max 4 persoane, bagaj inclus). Va sfatuim sa nu utilizati taxiuri neautorizate din afara aeroportului