Noi, Zepelinii, suntem călători pasionați și
avem o experiență în turism de peste 10 ani.
Vino cu noi într-o călătorie de poveste!

Oferte noi

☆ Disneyland Paris Iulie 2022
☆ Piata de Craciun la Viena
☆ Circuit Iordania
☆ Zbor cu balonul in Cappadocia

GO UP

Sankt Petersburg

fostul Leningrad

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg (limba rusa: Санкт-Петербу́рг, cunoscut in limbajul colocvial ca Питер (Piter), ca Petrograd (Петрогра́д, 1914–1924) si in perioada sovietica ca Leningrad (Ленингра́д, 1924–1991), este un oras din Rusia. Se afla in Rusia de nord-vest, in delta raului Neva, in partea de est a golfului Finic al Marii Baltice.

A fost fondat de tarul Petru cel Mare, in 1703, ca o „fereastra catre Europa”, fiind de la acea data capitala a Imperiului Rus pana in 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori, (2002), este in ziua de azi cel de-al doilea oras ca marime al Rusiei, al patrulea oras ca marime al Europei, un centru european de cultura extrem de important si cel mai important port rusesc la Marea Baltica.

Sankt Petersburg este cel mai nordic oras european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orasului este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orasul, care a fost pentru mai bine de doua secole centrul politic si cultural al Rusiei, este si in zilele noastre extrem de important si, pentru a-l onora, oamenii il mai numesc, deseori, „Capitala Nordului” („Cеверная Cтолица”, Severnaia Stalita).

Sankt Petersburg este centrul administrativ al Regiunii Leningrad si al Districtului Federal Nord-Vestic (Северо-западный федеральный округ, Severo-zapadnii federalnii okrug).
Puncte de reper si atractii turistice

Imaginea maiestuoasa a orasului este datorata detaliilor arhitecturale variate: bulevarde lungi si drepte, spatii vaste, gradini si parcuri, garduri decorative din fier forjat, monumente si sculpturi decorative. Raul Neva, cu multele lui canale, poduri si cheiuri din granit, da orasului o nota aparte, de neconfundat. Numeroasele canale au facut ca orasului sa i se dea supranumele de „Venetia Nordului”.

Amplasarea Sankt Petersburgului langa Cercul Polar de Nord, la aceeasi latitudine cu orasele Helsinki, Stockholm si Oslo (60° N), fac ca amurgul sa dureze toata noaptea in mai, iunie si iulie. Acest fenomen este cunoscut ca noptile albe. Alta atractie o constituie cele noua poduri basculante care se deschid deasupra Nevei. Turistii se inghesuie ca sa vada podurile coborate si ridicate pentru a permite navelor sa traverseze orasul.

Atractii turistice in Sankt Petersburg

Obiective turistice in Sankt Petersburg

Centrul istoric al Sankt Petersburgului, numit, uneori, si muzeul in aer liber al neoclasicismului, a fost primul loc din patrimoniul rusesc inscris pe lista UNESCO a Locurilor din patrimoniul mondial.

Palatele
Sankt Petersburg a fost cunoscut ca un oras al palatelor. Unul dintre cele mai vechi este Palatul de Vara, o casa modesta construita de Petru cel Mare in Gradina de Vara (1710–1714). Mult mai impozante sunt palatele baroce ale companionilor sai, asa precum este Palatul Mensikov, construit dupa planurile arhitectului Domenico Tresini, intre anii 1710 – 1716. O anexa a acestui palat a fost reconstruita pentru Petru al II-lea si acum gazduieste Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Probabil cel mai cunoscut dintre palatele imperiale este Palatul de iarna (1754–1762), o cladire uriasa, cu interioare de un lux orbitor, care este astazi sediul Muzeului Ermitaj.

Arhitectul Bartolomeo Rastrelli a mai proiectat trei resedinte nobiliare pe Nevsky Prospekt: Palatul Stroganov (1752–1754, azi Muzeul Figurilor de Ceara), Palatul Vorontov (1749–1757, azi scoala militara) si palatul Anicikov (1741–1750, reconstruit de mai multe ori, azi palat al copiilor). Alte palate baroce includ casa seremetiev de pe splaiul Fontanka, (numita, de asemenea, Fontannii dom), si palatul Beloselski-Belozerski (1846–1848) de pe Nevsky Prospekt, fosta resedinta a marelui Duce Serghei Alexandrovici.

Dintre palatele neoclasice, cel mai cunoscut este Castelul Sfantul Mihail (sau al Inginerilor), construit pentru imparatul Pavel I, intre 1797–1801, ca sa inlocuiasca mai vechiul Palat de vara. Palatul Taurid al Printului Potemkin (1783–1789), situat in imediata vecinatate, a folosit ca sediu pentru prima Duma – parlamentul rusesc. Chiar la stanga palatului Ermitaj se afla Palatul de Marmura, construit la comanda Contelui Orlov, intre 1768–1785, din diferite tipuri de marmura si proiectat in stil neoclasic de Antonio Rinaldi. Palatul Mihail (1819–1825), faimos pentru interioarele lui opulente, numit astfel dupa primul lui ocupant, Marele Duce Mihail Pavlovici, acum sediu al Muzeului Rus. Construite, de asemenea, in stil neoclasic sunt Palatul Iusupov, (sfarsitul ultimului deceniu al secolului al XVIII-lea), palatul Razumovski (1762–1766), palatul suvalov (1830–1838), locul in care a fost ucis Rasputin si Palatul Elaghin (1818–1822), o vila (dacea) de odihna de vara a familiei imperiale, situata pe insula Elaghin.

Resedinte mai putin importante au fost construite pentru copiii tarului Nicolae I: Palatul Maria (1839–1844), aflat peste drum de Catedrala Sfantul Isaac, sediu al consiliului municipal, Palatul Nicolae (1853–61) si Noul Palat Mihail (1857-1861).

Catedralele si bisericile
Cea mai mare biserica este Catedrala Sfantul Isaac (1818–1858), care are una dintre cele mai mari cupole din lume, construita timp de 40 de ani, sub conducerea arhitectului Auguste de Montferrand. O alta biserica magnifica, (in stilul Empire), este Catedrala Kazan (1801–1811), situata pe Nevsky Prospekt, care este copiata dupa Basilica Sfantul Petru din Vatican. Nici un turist nu pierde ocazia sa viziteze Biserica Mantuitorului insangerat (1883–1907), un monument grandios, in stil vechi rusesc, care marcheaza locul in care a fost asasinat Alexandru al II-lea, tar al Rusiei. Cum Petru cel Mare a interzis construirea turlelor in forma de ceapa, aceasta biserica este singura in oras cu acest tip unic de cupola.

Catedrala Petru si Pavel, (1712–1732), simbolul orasului de foarte multa vreme, adaposteste cavoul lui Petru cel Mare si ale altor imparati ai Rusiei. in afara de aceste patru catedrale principale (care sunt, partial, si muzee), se afla alte biserici. Dintre constructiile baroce, cea mai grandioasa este Catedrala Smolnii, (1748–1764), un proiect indraznet al lui Bartolomeo Rastrelli, niciodata terminata. Alta biserica importanta in acelasi stil este Catedrala Marinei a Sfantului Nicolae, (1753–1762), o structura splendida dedicata Flotei Rusesti, peretii exteriori fiind acoperiti cu placi memoriale inchinate marinarilor pieriti pe mare. Biserica Sfintilor Simeon si Ana (1731–1734), Catedrala Sfantului Samson (1728–1740), Biserica Sfantului Pantelimon (1735–1739) si Catedrala Sfantului Andrei (1764–1780) sunt mai rar mentionate.

Bisericile neoclasice sunt prea numeroase pentru a fi enumerate. Multe dintre ele au fost menite sa domine pietele publice, asa cum sunt Catedrala Sfantul Vladimir (1769–1789), alta decat biserica Sfantei Fecioare din Vladimir (1761–1783). Catedralele Schimbarii la Fata (1827–29) si a Sfintei Treimi (1828–1835) au fost, amandoua, proiectate de Vasili Stasov. Biserica Cesma (1780) este un exemplu rar al Renasterii gotice in Rusia. Pe Nevsky Prospekt se afla si numeroase biserici si locuri de cult neortodoxe.

Manastirea Alexandr Nevski, care era menita, la inceput, sa fie loc de odihna a ramasitelor lui Alexandr Nevsky, are intre zidurile sale doua catedrale si cateva biserici mai mici, in diferite stiluri. Este remarcabila si pentru Cimitirul Tihvin, unde sunt inmormantati multi rusi celebri.

Orasul are doua biserici mici in stilul Renasterii Gotice, aceea a Sfantului Ioan Botezatorul (1776–1781) si Cesmenskaia (1777–1780), amandoua proiectate de Georg Velten. Lacasurile de cult construite la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea sunt toate construite in stilurile Renastere rusa sau Renasterea bizantina. Moscheea din Sankt Petersburg (1909–1920), cea mai mare din Europa, este construita folosind ca model moscheile Timuride din Samarkand.

Un templu budist, construit cu banii din donatiile lui Dalai Lama si ale budistilor rusi si mongoli, a fost terminata in 1914. Alaturi de casa de oaspeti si spitalul aflate in imediata vecinatate, templul a fost un reper important pentru buriatii si calmicii aflati in tranzit prin capitala in timpul Primului Razboi Mondial. A fost folosit ca lacas de cult pana in 1935, cand a fost desacralizat si transformat intr-o cladire civila, iar slujitorii templului au fost aruncati in Gulag. Templul a fost redeschis in 1991.

Cladirile publice

Fortareata Sfintii Petru si Pavel, care a fost, o vreme, si inchisoare destinata detinutilor politici, ocupa o pozitie dominanta in centrul orasului. A fost construita o pasarela de-a lungul unei portiuni a zidului fortaretei, care da vizitatorilor o priveliste larga asupra raului, catre sud. Pe celalalt mal al Nevei, pe limba de pamant a insulei Vasilievski, se afla cladirea fostei Burse (1805–1810), amintind de un templu grecesc antic, cu doua coloane rostrale (coloane impodobite cu prove de corabii), ridicate in fata ei.

Fara indoiala, cel mai faimos muzeu este Ermitajul. Muzeul are una dintre cele mai bogate colectii de arta vest-europeana. Vastele lui colectii au fost pentru prima oara prezentate publicului in aripa construita in stil Renastere greaca de Leo von Klenze (1838–1852), aripa numita acum Noul Ermitaj.

Primul muzeu din oras a fost fondat de tarul Petru cel Mare in Kunstkammer, ridicat in 1718–1734 pe malul opus al raului Neva, si care a adapostit o vreme si Academia de stiinte a Rusiei. Alte atractii turistice includ Muzeul de Arte Aplicate (1885–1895), Muzeul de Etnografie (1900–1911), Muzeul de Istorie Militara Suvorov (1901–1904) si Muzeul de Istorie Politica(1904–1906). Institutiile guvernului imperial au fost gazduite in cladirea Marelui Stat Major din Piata Palatului (1820–1827), avand un Arc de trimf urias in centru. Cladirile Senatului si ale Sinodului se afla in Piata Senatului (1827–1843), Cabinetul Imperial (1803–1805), este amplasat pe Nevsky Prospekt. Alte locuri de interes sunt Banca de Asigurari (1783–1790), Vama (1829–1832) si splendida Amiralitate (1806–1823). Cele mai multe dintre aceste constructii au fost proiectate de Giacomo Quarenghi sau Carlo Rossi.

Unele dintre magazine si depozite sunt, pe buna dreptate, locuri demne de vizitat. De exemplu, monumentalul Arcul Noua Olanda (1779–1787) si zidurile adiacente ale Ostrovului Noua Olanda sunt ocupate de intreprinderi comerciale. Palatul Comerciantilor de pe Nevsky Prospekt (1761–1785), proiectat, de asemenea, de Jean-Baptiste Vallin de la Mothe, gazduieste un vast supermarket, mai multe cafenele si o statie de metrou. in apropiere se afla Piata Circulara, ridicata in 1785–1790. Alte magazine universale, construite in maiestuosul stil Art Nouveau, marginesc Nevsky Prospekt si includ Bazarul Eliseev emporium, Casa Cartilor si magazinul Pasaj.

Sankt Petersburg este gazda mai multor teatre. Teatrul Alexandrinskii, construit in 1828–1832 de Carlo Rossi, care a fost botezat dupa numele sotiei tarului Nicolae al II-lea. Mult mai faimos in afara granitelor Rusiei este Teatrul Mariinski (cunoscut si sub vechiul nume Teatrul de Opera si Balet Kirov), care a transformat orasul in capitala mondiala a baletului. Conservatorul din Sankt Petersburg, primul din Rusia, a fost deschis in 1862 si poarta numele numele lui Nikolai Rimski-Korsakov. Printre absolventii Conservatorului orasenesc se numara Ceaikovski, Prokofiev si sostakovici.

Monumente publice

Poate ca cel mai cunoscut simbol al orasului Sankt Petersburg este statuia ecvestra a lui Petru cel Mare, dezvelita in Piata Senatului, in 1782. Considerata cea mai importanta opera a sculptorului de origine franceza Etienne Maurice Falconet, statuia ocupa un loc de frunte in literatura rusa sub numele de Calaretul de arama (Mednii Vsadnik).

Piata Palatului este dominata de un monument unic, Coloana Alexandru (1830–1834), dintr-o singura bucata de granit rosu de Finlanda, cea mai inalta coloana de acest fel din lume, atat de bine montata incat nu are nevoie de nici un adaos la baza sa pentru a-i asigura stabilitatea. Monumentul deosebit al Generalisimului Alexandr Suvorov, reprezentat ca un zeu tanar al razboiului, a fost ridicat, in 1801, pe Campul lui Marte, care fusese folosit, pana la acea data, pentru paradele militare si sarbatori populare. Piata Sfantul Isaac este impodobita de monumentul tarului Nicolae I, care este singura statuie ecvestra cu doua puncte de sprijin (picioarele din spate ale calului).

Printre monumentele publice ale orasului se afla si statuia circulara a imparatesei Ecaterina cea Mare de pe Nevsky Prospekt, statuile unor cai din bronz de pe podul Anicikov, o statuie ecvestra, in stilul lui Rodin, a tarului Alexandru al II-lea si Monumentul tricentenarului – daruit de poporul Frantei si instalat in Piata Sennaia.

Cateva dintre cele mai importante evenimente din istoria orasului sunt reprezentate de monumente speciale. Victoria ruseasca asupra lui Napoleon este comemorata de doua arcuri de triumf, unul fiind la Narva, alta la Poarta Moscova. in aceeasi traditie, Cimitirul Piskarevskoie a fost deschis, in 1960, ca monument al victimelor asediului de 900 de zile al Leningradului.