Noi, Zepelinii, suntem călători pasionați și
avem o experiență în turism de peste 10 ani.
Vino cu noi într-o călătorie de poveste!

Oferte noi

☆ Disneyland Paris Iulie 2022
☆ Piata de Craciun la Viena
☆ Circuit Iordania
☆ Zbor cu balonul in Cappadocia

GO UP

Thassos

La numai 679 km de Bucuresti

Thassos

Thassos este una dintre cele mai verzi insule ale Greciei fiind acoperita in mare parte de paduri de pin. Insula este situată în golful Kavala si face parte din regiunea Macedonia, fostul regat al lui Alexandru cel Mare, şi este amplasata la numai 7 kilometri de Keramoti.

Distanta Bucuresti – Thassos: 679 km
Pentru a ajunge in Thassos trebuie sa luati feribotul fie din Keramoti (30 minute), fie din Kavala (cca 1h30min). Orarul feriboturilor il gasiti aici: http://www.thassos-island.com/tourism/ferry/
Cea mai buna cale de acces este cu masina personala, pe ruta Giurgiu – Ruse – Plevna – Sofia – Kulata – Seres – Dhrama – Kavala sau Keramoti.
Odată debarcaţi în Thassos, trebuie ştiut că şoseaua principală înconjoară insula de-a lungul ţărmului şi măsoară 98 de km.

Perioada ideala pentru vacanta in Thassos
Lunile iulie şi august sunt cele mai indicate pentru o vacanţă în Thassos, însă vremea este călduroasă şi în iunie sau septembrie, când temperatura minimă se situează în jurul a 15 grade Celsius. La începutul verii însă vremea este mai ploioasă decât spre sfârşitul sezonului, iar dacă nu intenţionaţi să petreceţi prea mult timp pe insulă precipitaţiile chiar şi de 1-2 zile vă pot strica vacanţa.
Cele mai puţine precipitaţii sunt în lunile august şi septembrie. Luând în calcul şi temperatura, este uşor de intuit faptul că tarifele cele mai mari la cazare sunt practicate începând cu sfârşitul lunii iulie, până la sfârşitul lunii august.

Restaurante si taverne in Thassos
Spre deosebire de Turcia, Grecia nu este foarte familiarizată cu conceptul all-inclusive, cel puţin nu pe insula Thassos.
In Thassos gasiti restaurante si taverne cu meniuri specifice de unde nu lipsesc preparatele din peşte şi fructe de mare. Caracatiţele le puteţi vedea atârnate la uscat la intrarea în tavernă, iar „ingredientele” marine sunt de fiecare dată proaspete, pescuitul fiind o îndeletnicire de bază a localnicilor. O masă perfectă începe de obicei cu un păhărel de Ouzo. Nu trebuie să rataţi mousaka, ardeii copţi umpluţi cu brânză feta şi preparatele din carne de oaie.
Pentru cei grăbiţi, grecii au şi fast-food-uri locale, de unde puteţi cumpăra în principal Gyros (şaorma tradiţională grecească), dar şi clătite. Cele mai bune le găsiţi în Limenaria, în sudul insulei.

Top statiuni de vacanta in Insula Santorini

Statiuni in Insula Santorini

Posibilităţile de divertisment continuă cu cluburile de noapte (din afara staţiunilor) şi barurile de pe faleză, cu muzică şi dansuri tradiţionale. Străzi aglomerate închise circulaţiei maşinilor şi deschise cumpărăturilor, concerte în aer liber şi meciuri de fotbal chiar şi din Liga I prezentate în câteva locaţii preferate de români.
Viaţa de noapte se spune că e mai atractivă în partea de sud a insulei, unde se află şi cele mai aglomerate staţiuni Limenaria şi Potos. Între cele două se află însă un alt loc care nu trebuie ratat: Pefkari, o mică staţiune unde turiştii sunt invitaţi să se distreze în apă. Pe vremuri Pefkari, care şi-a luat numele de la pădurea de pini care înconjoară plaja cu nisip alb, era locul de întâlnire al pescarilor. Astăzi este destinat doar turiştilor.
Pefkari este cel mai mic sat al insulei, iar toate afacerile din zonă, precum şi în multe alte locuri ale insulei, sunt afaceri de familie. Plaja din Pefkari a primit „steagul albastru”, un premiu semnificativ pentru curăţenia, organizarea şi succesul cu care cei implicaţi au îndeplinit anumite criterii.
Staţiunea este una foarte liniştită, iar principala atracţie o constituie firma de închirieri „Albatros”. Aici găsiţi orice echipament doriţi pentru activităţile nautice, de la jetski la bărci cu motor, parasailing sau „banană”

Plaja Paradis
Paradise Beach este una dintre puţinele plaje unde în condiţii de vânt se formează mici valuri. Nisipul este alb ca zăpada, apa este curată ca lacrima, însă nu atinge mai mult de doi metri jumătate adâncime până la geamandură. Este totuşi cea mai apreciată plajă din Thassos şi este situată pe latura estică a insulei. Totodată, Paradise Beach este singura plajă de pe insulă unde se practică nudismul, pentru doritori fiind amenajat un spaţiu separat în partea stângă.
Doar câteva maşini parcate pe marginea drumului şi un indicator uşor de ratat vă indică faptul că aţi ajuns în punctul unde trebuie să coborâţi de pe drumul principal spre plajă. Distanţa până la plajă este de 500 de metri, destul de incomod de parcurs cu maşina, mai ales în perioadele de vârf ale sezonului, când este foarte aglomerat. Efortul însă merită.

Dacă eşti pasionat de istorie, poţi vizita capitala insulei, Limenas, unde se găseşte vechea cetate cu acelaşi nume şi o regiune plină de situri arheologice. În Alyki, în sud-estul insulei, se află ruinele unui templu, precum şi un sanctuar din secolul VII î.Hr. În momentul de faţă este un mic sătuc plin de taverne şi localuri bune de vizitat la lăsatul serii, dar şi un important producător de marmură. Marmura din Thassos este cunoscută ca fiind cea mai albă din lume. Ea a fost exportată încă din secolul al 6-lea î. Hr. şi a fost folosită pentru construirea templelor şi a altor clădiri importante.
Tot aici se află şi Mănăstirea Arhanghelului Mihail. În această mănăstire este păstrată o parte din Sfântul Cui, folosit pentru crucificarea lui Hristos. Mănăstirea este construită pe marginea stâncii, iar vederea asupra mării este una care nu trebuie ratată, dar şi care nu poate fi imortalizată, din cauza restricţiei de a face fotografii în interiorul locaţiei. Cum poate aţi întâlnit şi în multe alte locuri, accesul în pantaloni scurţi sau fuste peste genunchi nu este permis, precum nici cu umerii goi. Dacă nu sunteţi îmbrăcaţi adecvat, aveţi posibilitatea să împrumutaţi pantaloni şi eşarfe gratis de la poarta mănăstirii.
La nord de Potos se află un vechi sătuc, Theologos, cel mai important sat al insulei până nu demult. Câteva exemple arhitecturale arată cum trăiau oamenii în antichitate. Unele case au acoperişuri din piatră, iar în fiecare an locuitorii organizează o petrecere unde se dansează tradiţional. Theologos este un sat frumos, un sat care îţi dă senzaţia că asişti la vremuri de mult timp apuse.
Aici găsiţi şi un mic muzeu, chiar la drumul principal. Vechea casă, care a servit drept clădire rezidenţială pentru primarul Chatzigeorgiou (cel care a şi participat la revoluţia de pe insulă împotriva turcilor, în 1821), a fost restaurată de curând. Pe lângă decorurile din încăperile casei primarului, pot fi admirate poze vechi, cufere şi câteva instrumente şi materiale pe care thassienii le foloseau la muncile zilnice: copii în miniatură a preselor de măsline şi morilor de făină. Muzeul este deschis de la ora 10:00 până la ora 22:00, iar taxa de intrare este de 3 euro pe persoană, copiii sub 16 ani având acces gratuit.
Pentru aventurieri, lacul de lângă Maries este o provocare, mai ales pentru că el nu apare pe hartă. Este totodată o demonstraţie despre modul în care străinii îşi promovează atracţiile, oricât de neînsemnate ar fi ele. Lacul este unul de acumulare şi este singurul de pe insulă, dar este mai degrabă o baltă poziţionată în „sălbăticie”, într-un loc foarte liniştit. Dacă vreţi să ajungeţi la lac, în Maries tineţi drumul către stânga şi după 2-3 kilometri pe un drum de pădure veţi observa lacul.
Din când în când se mai poate observa câte un indicator de marmură, făcut ad-hoc de localnici, care indică direcţia spre lac. Se poate ajunge fără probleme cu maşina, deşi poate unii preferă să facă mişcare cu bicicletele. Atenţie, campatul este strict interzis! Deşi pare un loc ideal pentru astfel de activitate, grecii sunt foarte sensibili când vine vorba despre foc în mijlocul naturii, iar amenzile sunt extrem de mari.

Informaţii utile:
– în toate staţiunile de pe insulă sunt porţiuni stâncoase în apă, unde îşi fac apariţia şi aricii de mare. Pentru a evita contactul cu aceştia şi o vizită costisitoare la medic în vederea înlăturării acelor, cumpăraţi şi folosiţi la intrarea în apă încălţăminte cu talpa dură. Aceasta se găseşte aproape la orice magazin de pe insulă şi nu costă foarte mult.
– majoritatea afacerilor de pe insulă sunt de familie, unde angajaţii sunt rude. Astfel, ca să facă faţă unui program de la 7 dimineaţa până la 11-12 noaptea, în majoritatea locaţiilor există o pauză de prânz, în timpul căreia localnicii se odihnesc şi ar fi politicos să nu îi deranjaţi: între orele 13/14:00 şi 16/17:00.